Ohje on Kinuskikissan leivontasivustolta.
Ainekset
Taikina:
100 g voi- tai margariinisulaa
2 ½ dl kevytmaitoa
½ pkt hiivaa tai 1 ps kuivahiivaa
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1 tl suolaa
1 muna
7 ½ dl vehnäjauhoja
Paistaminen:
700-900 ml rypsiöljyä (tai vastaava määrä kookosrasvaa)
Pinnalle:
sokeria
Ohje
1. Sulata rasva kattilassa. Lämmitä maito
kädenlämpöiseksi.
2. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita hiiva jauhojen joukkoon ja
etene muilta osin reseptin mukaan. Tavallisen hiivan kyseessä ollessa ripottele
hiiva maitoon ja sekoita, kunnes se on liuennut maidon joukkoon.
3. Sekoita
joukkoon sokeri, kardemumma, suola ja muna. Lisää jauhot pienissä erissä käsin
(tai alkuun puuhaarukalla) sekoittaen. Lisää loppuvaiheessa mukaan voisula ja
tämän jälkeen loput jauhot.
Taikinan kohotus
Kohota taikinaa n. 45 min tai kunnes taikina on kohonnut
kaksinkertaiseksi.
Pullien/rinkilöiden leipominen
1. Leivo taikinasta pitkä tanko ja jaa se 12-18 osaan siitä
riippuen, minkä kokoisia munkkeja haluat paistaa. Huomioi, että munkit kasvavat
sekä kohottamisen että paiston yhteydessä, joten tee niistä tässä vaiheessa
haluamaasi munkkikokoa pienempiä. Jätä taikinasta pieni nokare koekappaleeksi
paistovaiheeseen.
2. Pyöritä taikinasta käsiesi välissä pyöreitä pullia. Jos
haluat tehdä rinkilöitä, leivo taikinanpalasta peukalon paksuinen pötkö
(esimerkkipaksuus 1,5 cm ja -pituus 28 cm). Nipistä saumakohta tiukasti umpeen
kummaltakin puolelta rinkilää. Sisäaukon suuruus on oltava tässä vaiheessa 5-6
cm. Nopeampi keino tehdä rinkilöitä on tökätä pullan läpi sormi ja heiluttaa
sormea, kunnes aukko on venynyt riittävän suureksi (tällä tavalla rinkilöistä
ei ehkä tule aivan yhtä kauniita ja tasapaksuja, mutta toisaalta ei ole vaaraa
saumakohdan ratkeamisesta)
Munkkien kohotus
Anna munkkien kohota liinan alla n. 30 minuuttia.
Paistaminen
1. Laita laakeaan (teräs/valurauta)kattilaan öljyä (tai
kookosrasvaa) sen verran, että munkit eivät kelluessaan pääse koskettamaan
pohjaa. Kuumenna öljy 180 asteiseksi. Selviät ilman paistomittariakin; kun öljy
alkaa “liikkua” ja siitä alkaa nousta vähänkään höyryä, on aika vääntää lieden
tehoa pienemmälle ja kokeilla pienellä taikinanpalalla. Öljy on oikean
lämpöistä, kun pikkumunkki paistuu kypsäksi minuutissa. Liian kylmässä öljyssä
munkki painuu kattilan pohjalle. Liian kuumassa öljyssä pinta tummuu ennen kuin
munkki ehtii kypsyä sisältä.
2. Nosta munkki öljyyn varovasti käsilläsi. Paista koosta
riippuen 2-4 munkkia kerrallaan. Kun ensimmäinen puoli on ruskistunut kunnolla,
käännä munkki esimerkiksi reikäkauhalla toisinpäin. Kun kumpikin puoli on
kypsynyt, nosta reikäkauhalla lautaselle talouspaperin päälle. Rinkilät voit
onkia öljystä myös haarukalla.
Imeytä paistetun munkin pinnalta ylimääräinen rasva
seuraavasti. Aseta kulhon pohjalle pari kerrosta talouspaperia. Kierittele munkkia
kulhon pohjalla niin, että öljy imeytyy paperiin joka puolelta.
Sokeroiminen
Pyörittele sokerissa heti kun pystyt käsittelemään munkkia
sormissasi. Sokeri tarttuu pintaan paremmin heti tuoreeltaan. Voit myös laittaa
sokerin ja munkit muovi/paperipussiin ja heilutella, kunnes sokeri on tarttunut
joka puolelle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti