Joulu tulla jollottaa ja kaikilla on varmasti kova joulutohina päällä ja jouluvalmisteluja tehdään parhaillaan. Myös minä oon matkalla kotikonnuille ja siellä äiti kovasti jo ootteleekin, että millon se leipuri tulee pyöräyttelemään jouluherkut pöytään. Tässä oon vähän yrittänyt mietiskellä, että mitä kaikkea sitä tänä jouluna leipois. Ainakin edellisten vuosien tapaan Kanelikissan marenkijäädykekakulla on varma paikkansa myös tämän joulun kahvipöydässä. Ajatuksissa on kokeilla perinteistä sacherkakkua lisäksi, sillä kyllähän jokaisen leipuri-kondiittorin pitää osata tämä wienilänen suklaaherkku pyöräyttää. Meidän kotona myös suolaiset leivonnaiset tekevät kauppansa -illalla jokainen hiipii vuorotellen nappaamaan jääkaapista jotain purtavaa. Katsotaan mitä keksitään, lupaan jakaa reseptit!
Oon aloittanut tänä syksynä opiskelemaan leipuri-kondiittoriksi ja sieltä onkin tullut paljon uusia ideoita ja uudenlaista innostusta ja kokeilunhalua tähän leipomishommaan. Tehtiin koulussa piparitalot näin joulun alla ja kun niitä suunniteltiin, tuntui että netistä löytyy toinen toistaan hienompia piparitaloja joka lähtöön! Siinä humussa aattelin, että leivon vielä tänä jouluna jonku tosi upean ja mahtavan ison piparikartanon mutta yllätys yllätys, toisin kävi eikä aikaa riittänytkään. Tyydyin siis tekemään pienen piparimökkerön koulussa tehdyn talon lisäksi.
Kokoan tähän muutamia hyväksi havaittuja vinkkejä piparitalon tekoa varten:
- Valmiita piparitalon kaavoja löytyy netistä paljon (esim. täältä). Jos et halua käyttää valmiita kaavoja, voit aivan hyvin piirtää kaavat itse vahvalle kartongille.
- Osien paistamisen jälkeen voit varovasti "hioa" osien reunoja esim. sahalaitaisella veitsellä veistäen, jotta ne kiinnittyvät paremmin toisiinsa liimatessa. Myös mahdolliset muotohäiriöt saat paikattua hiomalla ja näin talon seinät ei oo ihan vinksallaan ja ylimääräiset tuuletusräppänät jää tekemättä. :D
- Osien paistamisen jälkeen ne kannattaa koristella, sillä on helpompi koristella osa kerrallaan kuin jo valmiiksi koottua taloa. Itse suosin koristelussa itse valmistettavaa pikeeriä, johon löydät ohjeen Kinuskikissan sivuilta täältä.
- Osien liimaamisessa käytetään tavallisesti pannulla sulatettua sokeria. Kuuman sokerin käytön kanssa on oltava erityisen varovainen! Koulussa käytettiin pannulla sulatettavaa isomaltoosia, joka on kirkkautensa ansiosta vielä parempi kuin sokeri, joka jää tummaksi. En oo vaan varma saako sitä isomaltoosia tavallinen pulliainen mistään :D Omasta mielestä millään valmiilla sokerikuorrutteella tai pikeerilläkään ei kannata alkaa osia kokoamaan, vaan sulatetulla sokerilla joka jämähtää tosi hyvin kiinni ja pitää osat paikallaan.