sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Kanelikissan marenkijäädykekakku

Saanko vielä ihan hetkiseksi palata jouluun, saanhan? Mulla ois täällä yks erittäin hyvä resepti jaettavana ja se on just se Kanelikissan marenkijäädykekakku mistä puhuin sillon ennen joulua jo. Mun on ehkä pakko päästä jakamaan tämä resepti teidän kanssa, niin hyvää se vain on! Ja taas kiitos tästä reseptistä kuuluu Kinuskikissalle. Meillä tätä kyseistä herkkua on syöty jo monena jouluna peräkkäin ja edelleen pääsin leipomaan tätä niin monelle maistuvaa herkkua. Ja taas sain kuulla niitä ihastelevia huokaisuja: jes, tää on niin hyvää. No, jokohan tätä ois tarpeeksi hehkutettu :D Jos vielä lyhyesti kerron mitä tämä herkku on, niin tiivistettynä: jouluinen jäädykekakku, joka sisältää marenkia, jäädykettä, puolukkaa, kanelikinuskia ja piparia. Ehkä vois kokeilla tehdä tätä kesällä jostain erilaisista marjoista ja kekseistä. Pitääpä laittaa ajatus hautumaan mieleen! 



Ainekset



Marenkipohjat

4 valkuaista
2 dl sokeria
2 tl maissitärkkelystä
2 tl vaniljasokeria
1 ½ tl etikkaa

Kanelikinuski

2 dl kuohukermaa
1 ½ dl fariinisokeria
1 ½ tl kanelia

Täyte


3 liivatelehteä
4 dl kuohukermaa
4 keltuaista
½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
¼ dl vettä
150 g piparkakkuja
200 g jäisiä puolukoita
kanelikinuskia

Päälle


kanelikinuskia
piparkakkuja
puolukoita



Ohje


1. Valmista pohjat: Erottele valkuaiset ja vatkaa ne kovaksi vaahdoksi (noin 5 minuuttia). Lisää joukkoon sokeri pienissä erissä rauhallisesti vatkaten. Siivilöi joukkoon maissitärkkelys. Lisää vaniljasokeri ja halutessasi etikka. Muista säästää keltuaiset täytteeseen!

2. Piirrä leivinpaperille ympyrät (2 kpl) käyttämällä mallina 24-senttistä vuokaa ja käännä leivinpaperi toisinpäin. Levitä tai pursota marenkivaahto leivinpaperille ympyrän sisään ja jätä kohoamisvaraa noin 1 cm. Paista 125 asteessa n. 1 h 45 min. Marenki on valmiina täysin kuivaa. Anna marengin jäähtyä ja irrota leivinpaperista.
3. Tee kanelikinuski etukäteen jääkaappiin tai jäähdytä ainakin huoneenlämpöiseksi ennen kakun kokoamista. Mittaa kaikki aineet kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä pari minuuttia (ei sen kauemmin!). Anna jäähtyä.
4. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Leikkaa sisäreunan suojaksi leivinpaperisuikaleita tai käytä reunakalvoa. Leivinpaperin/kalvon on hyvä muodostaa hieman lisäkorkeutta vuoalle, sillä vuoka täyttyy ääriään myöten.
5. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
6. Vaahdota kuohukerma. Vatkaa myös keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä vaahdot. Lisää vaniljasokeri.
7. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata siihen liotetut liivatelehdet. Sekoita täytteeseen.
8. Laita vuoan pohjalle ensimmäinen marenkipohja. Säästä kymmenisen piparkakkua ja pieni määrä puolukoita kakun päälle. Murenna vuokaan puolet jäljelle jäävistä piparkakuista. Ripottele päälle puolet puolukoista. Valuta lusikan avulla vuokaan kanelikinuskia.
9. Levitä vuokaan puolet täytevaahdosta.
10. Toista sama toisen kerroksen kanssa: marenki, piparkakut, puolukat, kanelikinuski (säästä hieman kakun päälle!) ja täytevaahto. Valuta kakun pinnalle loput kanelikinuskista ja upota siihen kokonaisia piparkakkuja.
11. Nosta kakku pakastimeen jäätymään vähintään 6-8 tunniksi.
12. Ota kakku huoneenlämpöön tunti ennen tarjoilua. Ripottele pinnalle loput puolukoista.

maanantai 9. tammikuuta 2017

Piimälimppu

Harvoin tulee ajateltua, miten helppoa leivän tekeminen oikeastaan onkaan ja kuinka paljon sillä voi säästää kun tekee itse leivät. Aika paljon tulee itselläkin ostettua kaupasta valmista leipää, toisinaan saattaa leipoa sämpylöitä. Nyt aattelin, että ois mukava alkaa kokeileen pikkuhiljaa erilaisia leipiä ja sitten poimia niistä parhaat reseptit ja alkaa tekemään leipää useammin. Tässä on ohje hieman jouluiseen limppuun, mikä maistuu kyllä muulloinkin. Jouluiset mausteet ja siirappi tekevät leivästä hieman makeahkon.




Ainekset

7 1/2 dl piimää
50 g hiivaa
1 rkl suolaa
1 1/2 tl fenkolia
1 1/2 tl anista
1/2 tl pomeranssinkuorta
1 dl siirappia
1/2 dl rypsiöljyä
n. 9 dl ruisjauhoja
n. 9 dl vehnäjauhoja

Ohje

1. Valmista taikina: mittaa kaikki muut ainekset paitsi piimä yleiskoneen kulhoon ja sekoita sekaisin. Lämmitä piimä mikrossa kädenlämpöiseksi ja lisää joukkoon koko ajan sekoittaen. Jos tuntuu että taikinasta tulee liian vetistä, voi osan piimästä jättää pois tai vastaavasti lisätä jauhojen määrää. Vaivaa taikinaa yleiskoneessa n. 8-10 minuuttia, kunnes taikina irtoaa kulhon reunasta ja on yhtenäinen. 

2. Kumoa taikina pöydälle muovin alle ja anna levätä n. 10 minuuttia.

3. Pyörittele taikinasta kolme samankokoista limppua ja nosta pellille liinan alle kohoamaan. Anna kohota n. 40 minuuttia. 

4. Paista limppuja 200 asteessa 25-30 minuuttia. 

perjantai 6. tammikuuta 2017

Puoloffee

Toffee, banoffee, puoloffee..

Mitä vielä? Ehkä manoffee, karpaloffee tai omenoffee! :D Tämä puoloffee on muunnos banoffeesta, joka tuli jossain vaiheessa tutuksi banaani-toffee-piiraana. Muunnoksia voi varmasti keksiä vaikka kuin, ihan niin pitkälle kuin mielikuvitus antaa periksi. Itse en ollut kovin innostunut banoffeesta sen liian makeuden vuoksi, mutta tämä puolukkainen versio on todella hyvää! Kirpeät puolukat tasapainottavat makeaa kinuskia. Tällaista piirasta meillä syötiin joulun kahvipöydässä ja hyvin kävi kaupaksi! Jos haluaa vielä jouluisemman version, bastognen tilalla voi käyttää piparia. Minun mielestä tämä sopii kyllä hyvin muuallekkin kuin joulupöytään :)






Ainekset

200 g Bastogne-keksejä
60 g voita
1 prk karamellisoitua maitotiivistettä (kinuskiksi keitetty maitotiiviste) 
2 tl vaniljasokeria
3 rkl sokeria
200 g puolukoita

Ohje

1. Murskaa keksit pieneksi muruksi ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Jätä kekseistä pari sivuun koristelua varten. Painele seos halkaisijaltaan 24 cm irtovuoan pohjalle.

2. Levitä pohjan päälle valmiiksi keitetty kinuski ja 2/3 puolukoista.

3. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää joukkoon sokerit. Levitä kerma puolukoiden päälle.

4. Koristele lopuilla puolukoilla ja kekseillä. 



tiistai 3. tammikuuta 2017

Jouluinen pullakranssi

Siinähän se joulu tuli ja meni ja lomalla en kyllä ehtinyt blogia päivittelemään. Kirjoittelen tänne blogiini nyt ylös jouluisia reseptejä ja niitä voi sitten vaikka ensi jouluna hyödyntää leipomisessa. Toki osa ohjeista käy muulloinkin kuin joulun kahvipöytään joko hieman muutettuna tai aivan alkuperäisessä muodossaan. Esimerkiksi tästä pullakranssista jouluisen tekee nimenomaan se, että täytteeseen on käytetty jouluisia mausteita. Tämän voi leipoa "aivan tavallisena pullakranssina" esimerkiksi laittamalla väliin pelkkää voita, kanelia ja vanilliinisokeria. Idea on otettu Kinuskikissan tähtipullasta.






Ainekset

Taikina

80 g voita
2 dl täysmaitoa
20 g hiivaa
0,8 dl sokeria
1,5 tl kardemummaa
½ tl suolaa
½ munaa
6-7 dl vehnäjauhoja
Täyte

75 g huoneenlämpöistä voita
¾ dl sokeria
1 rkl piparkakkumaustetta
2 tl vaniljasokeria
1 ½ tl kanelia
1 tl jauhettua kardemummaa
1 dl hasselpähkinärouhetta
kananmunaa

Pinnalle
kananmunaa
raesokeria
mantelilastuja



Ohje

1. Valmista pullataikina: sekoita kaikki muut ainekset paitsi maito yleiskoneessa sekaisin (voi huoneenlämpöisenä). Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää joukkoon hiljalleen. Vaivaa taikinaa yleiskoneessa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Peitä taikina liinalla ja anna levähtää noin 20 minuuttia. 

2. Valmista täyte: sekoita pehmeän voin joukkoon sokeri ja mausteet. 

3. Kun taikina on kohonnut, kaulitse se suorakaiteen muotoiseksi. Levitä täyte väliin ja rullaa pötköksi, yhdistä pötkön päät toisiinsa. Leikkaa saksilla pötköstä sakaroita (kuva alla) ja taittele ne vuorotellen toiselle puolelle. Kannattaa tehdä muotoilu pellin päällä, jotta kranssia ei tarvitse nostella enää.

4. Voitele pullakranssi kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria ja mantelilastuja.

5. Paista kranssia 200 asteessa 25-30 minuuttia. 

kranssin muotoilu




































keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Piparkakkutaloja

Jos sitä taas kerran yrittäis aktivoitua ja vähän ryhdistäytyä tässä blogin päivittämisessä (ehkä pienellä painostuksella on osuutta asiaan). Katsotaan josko tämä innostus kestäis vähän pidempään kun yhden päivityksen verran! Toivotaan niin. 

Joulu tulla jollottaa ja kaikilla on varmasti kova joulutohina päällä ja jouluvalmisteluja tehdään parhaillaan. Myös minä oon matkalla kotikonnuille ja siellä äiti kovasti jo ootteleekin, että millon se leipuri tulee pyöräyttelemään jouluherkut pöytään. Tässä oon vähän yrittänyt mietiskellä, että mitä kaikkea sitä tänä jouluna leipois. Ainakin edellisten vuosien tapaan Kanelikissan marenkijäädykekakulla on varma paikkansa myös tämän joulun kahvipöydässä. Ajatuksissa on kokeilla perinteistä sacherkakkua lisäksi, sillä kyllähän jokaisen leipuri-kondiittorin pitää osata tämä wienilänen suklaaherkku pyöräyttää. Meidän kotona myös suolaiset leivonnaiset tekevät kauppansa -illalla jokainen hiipii vuorotellen nappaamaan jääkaapista jotain purtavaa. Katsotaan mitä keksitään, lupaan jakaa reseptit!  

Oon aloittanut tänä syksynä opiskelemaan leipuri-kondiittoriksi ja sieltä onkin tullut paljon uusia ideoita ja uudenlaista innostusta ja kokeilunhalua tähän leipomishommaan. Tehtiin koulussa piparitalot näin joulun alla ja kun niitä suunniteltiin, tuntui että netistä löytyy toinen toistaan hienompia piparitaloja joka lähtöön! Siinä humussa aattelin, että leivon vielä tänä jouluna jonku tosi upean ja mahtavan ison piparikartanon mutta yllätys yllätys, toisin kävi eikä aikaa riittänytkään. Tyydyin siis tekemään pienen piparimökkerön koulussa tehdyn talon lisäksi. 







Kokoan tähän muutamia hyväksi havaittuja vinkkejä piparitalon tekoa varten: 

- Valmiita piparitalon kaavoja löytyy netistä paljon (esim. täältä). Jos et halua käyttää valmiita kaavoja, voit aivan hyvin piirtää kaavat itse vahvalle kartongille. 
- Osien paistamisen jälkeen voit varovasti "hioa" osien reunoja esim. sahalaitaisella veitsellä veistäen, jotta ne kiinnittyvät paremmin toisiinsa liimatessa. Myös mahdolliset muotohäiriöt saat paikattua hiomalla ja näin talon seinät ei oo ihan vinksallaan ja ylimääräiset tuuletusräppänät jää tekemättä. :D
- Osien paistamisen jälkeen ne kannattaa koristella, sillä on helpompi koristella osa kerrallaan kuin jo valmiiksi koottua taloa. Itse suosin koristelussa itse valmistettavaa pikeeriä, johon löydät ohjeen Kinuskikissan sivuilta täältä.   
- Osien liimaamisessa käytetään tavallisesti pannulla sulatettua sokeria. Kuuman sokerin käytön kanssa on oltava erityisen varovainen! Koulussa käytettiin pannulla sulatettavaa isomaltoosia, joka on kirkkautensa ansiosta vielä parempi kuin sokeri, joka jää tummaksi. En oo vaan varma saako sitä isomaltoosia tavallinen pulliainen mistään :D Omasta mielestä millään valmiilla sokerikuorrutteella tai pikeerilläkään ei kannata alkaa osia kokoamaan, vaan sulatetulla sokerilla joka jämähtää tosi hyvin kiinni ja pitää osat paikallaan. 







 

keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Prinsessakakku


Tällasen hempeän vaaleanpunaisen, perinteisen prinsessakakun pääsin tekemään 1-vuotiaan Vanamon syntymäpäiville. Kakku onnistui muuten hyvin, mutta sokerimassa tuli kaulittua hieman liian ohueksi, jolloin se repeili useasta kohdasta (ja mua vähän harmitti). Toivotaan ettei se haitannut kumminkaan makua ;) Kakun sisältä löytyy itsekeitetty vadelmahilloke ja valkosuklaa-vaniljatäyte. 
Ohjeen otin taas Kinuskikissan sivuilta, mutta muokkailin sitä hieman.

Psst. Kuvan ruusut liittyy vuosipäiväämme, kiitos rakkaani Ville! <3





Ainekset

Pohja

4 munaa
sokeria
vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Kostutus

½ dl sitruunamehua
1 ½ dl vettä
1 rkl tomusokeria

Täytteet

vadelmahilloke

200 g pakastevadelmia
1 dl hillo-marmeladisokeria

valkosuklaa-vaniljatäyte

4 dl kuohukermaa
400 g vaniljarahkaa
260 g valkosuklaata

Kuorrutus

400 g vaaleanpunaista sokerimassaa
tomusokeria


Ohje

1. Valmista pohja: Riko lasiin kananmunat. Mittaa toiseen samankokoiseen lasiin yhtä paljon sokeria ja toiseen yhtä paljon vehnäjauhoja. Sekoita vehnäjauhojen joukkoon leivinjauhe. 

2. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jauhoseos siivilän läpi ripotellen ja sekoita nuolijalla hiljalleen.

3. Paista pohjaa jauhotetussa kakkuvuoassa (halkaisija 20 cm) 175-asteisessa uunissa n. 30 min.

4. Valmista vadelmahilloke: Laita jäiset vadelmat ja hillo-marmeladisokeri kattilaan ja keitä n. 10 minuuttia. Anna hillokkeen jäähtyä.

5. Valmista valkosuklaa-vaniljatäyte: Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja lisää vaniljarahka. Paloittele valkosuklaa lautaselle ja sulata mikrossa miedolla lämmöllä. Sekoita valkosuklaasula täytteeseen.

6. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Muotoile hieman kakkupohjaa leikkaamalla ylimmästä kerroksesta reunoja pois. Kostuta alin kerros ja levitä pohjan päälle vadelmahilloketta ja valkosuklaa-vaniljatäytettä. Tee samoin toiselle kerrokselle ja lopuksi, muista kostuttaa myös ylin kerros! Vuoraa kakku ylijääneellä valkosuklaa-vaniljatäytteellä. Levitä päälle reilusti täytettä, jotta saat kakusta pyöreän. 

7. Kauli sokerimassa pyöreäksi levyksi. Käytä apuna reilusti tomusokeria, jotta massa ei tartu pöytään tai alustaan kiinni. Ota levy varovasti pöydältä ja levittele se kakun päälle tiiviisti. Leikkaa ylimääräiset reunat pois.

8. Koristele kakku ripottelemalla tomusokeria siivilän läpi. Voit halutessasi valmistaa myös sokerimassasta esim. ruusuja kakun päälle.  



torstai 29. lokakuuta 2015

snickers-piirakka

Vietettiin yks lauantai äitin, tyttöjen ja miniöiden iltaa :) Keilauksen jälkeen siirryttiin saunomaan, pelailemaan ja tietenkin herkuttelemaan! Jokainen toi jotain syömistä ja minä saavuin paikalle snickers-piirakan kanssa. Äklömakeaa mutta hyvää!

Käytin tähän piirakkaan valmista kinuskikastiketta, mutta mikäli haluaa että kinuski pysyy paremmin kakun sisällä leikattaessa, kannattaa varmaan keittää kondensoidusta maidosta (tai jollain muulla ohjeella) paksumpi kinuski.



Ainekset

120 g voita
2 ½ dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
½ tl soodaa
150 g ranskankermaa

Päälle

2½ suolapähkinöitä
1 dl valmista kinuskia/kondensoitua maitoa
180 g maitosuklaata


Ohje

1. Vatkaa voi ja sokeri keskenään. Lisää joukkoon kananmunat koko ajan sekoittaen. 

2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne joukkoon. Lisää lopuksi ranskankerma. 

3. Sekoita massa tasaiseksi ja levitä se 20 cm voideltuun kakkuvuokaan. Voit pingottaa leivinpaperin vuoan (irtopohjavuoka) pohjalle, joka helpottaa kakun siirtämistä tarjoilulautaselle.  

4. Paista 175 asteessa noin 25-30 minuutin ajan. Kakku saa jäädä kosteaksi keskeltä.

5. Sekoita kinuski ja suolapähkinät keskenään ja levitä seos lämpimän kakun päälle. Sulata suklaa ja levitä se vielä kinuskipähkinöiden päälle. Anna kakun jäähtyä ja jähmettyä. (Ei tarvi laittaa jääkaappiin välttämättä)

Suklaakuorrutteesta tulee aika kova, joten suklaata sulatettaessa voi sekaan lisätä noin 1/3 dl kermaa. Tällöin suklaa jää hieman pehmeämmäksi.


Herkkua, herkkua!