maanantai 11. helmikuuta 2013

Mutakakku

Sillon ku vielä olin karkkilakossa, niin iski hirveä makeannälkä ja koska karkki oli kiellettyä, piti sitten leivontaan jotenki ujuttaa sitä. Oliko siinä sitte mitään järkeä, niin sitä en osaa sanoa. Makeannälän sain ainaki karkotettua samantien :) Leivoin mutakakun, joka siis jätetään keskeltä vähän raa'aksi. Ja mun tapauksessa vähän enemmänkin raa'aksi, ku se sula taikina mönjä joka valuu sisästä, se on vaan niin hyvää ja enemmänkin! Paistakaa siis sitä enemmän, mitä kiinteämpää haluatte.


Ainekset:

4 kpl kananmunia

2 dl sokeria

2½ dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

200 g margariinia

1 levy (150g-200g) tummaa suklaata


Ohje:

1. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita keskenään.

2. Sulata rasva kattilassa ja lisää samalla suklaapaloja sekaan. Sekoita samalla, mutta älä kiehauta, ettei suklaa pala. Voit toki halutessasi sulattaa suklaan vesihauteessa, mutta tällöin suklaaseen ei saisi joutua yhtään vettä.

3. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi.

4. Lisää vuorotellen jauhoseosta ja suklaaseosta munasokerivaahtoon. Sekoita.

5. Kaada taikina jauhotettuun irtopohjavuokaan.

6. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla n. 20 min. Kakun ei tarvitse olla täysin kypsää!!

7. Halutessasi koristele jäähtynyt mutakakku tomusokerilla.

8. Nauti esimerkiksi vaniljajäätelön kera!




tiistai 5. helmikuuta 2013

Mustikka-marenkimuffinit

Nämä muffinit olivatkin jo kerran vanhassa blogissa, mutta pistetäänpä vielä tänne uuden blogin puolellekin.


Ohje on Ulla Svenskin kirjasta Lempileivonnaiset.

Ainekset:

3 kananmunaa
1½ dl sokeria
150 g margariinia
4 dl vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta
3/4 dl maitoa
1½ dl mustikoita
80 g valkosuklaata

Marenkihuiput:

3 kananmunan valkuaista
1 dl mansikkatomusokeria
1 dl sokeria
250 g tummaa suklaata
1-2 tl öljyä

Koristelu:

nonparelleja

Ohje:

1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sulata margariini. 

2. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet vuorotellen maidon ja margariinin kanssa joukkoon, älä vatkaa massaa tarpeettomasti. 

3. Lisää lopuksi mustikat ja rouhittu valkosuklaa.

4. Lusikoi massa muffinivuokiin ja paista 200 asteessa noin 15-20 minuuttia.

5. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, lisää keskenään sekoitetut sokerit joukkoon pienissä erissä kunnes vaahto on kovaa. 

6. Laita vaahto pursotinpussiin ja pursota se tasaisesti jokaisen muffinin päälle. 

7. Paista vaahdolla kuorrutettuja muffineita uunin alatasolla 150 asteessa noin 6-8 minuuttia.

8. Pilko suklaa ja sulata mikroaaltouunissa öljyn kanssa vähän väliä sekoittaen. Jäähdytä tasaisesti sulanutta suklaata hieman. 

9. Pursota suklaa muffinien päälle ja koristele nonparelleilla. Nosta muffinit jääkaappiin kovettumaan. 


Kuningatarkakku


Tämä ohje on otettu Kinuskikissan leivontablogista.

Ainekset:

Pohja:

350 g dominokeksejä mansikkatäytteellä
100 g margariinia

Täyte:

3 dl kuohukermaa
1½ dl Multi-hyytelösokeria
2 prk kuningatar-rahkaa

Pinnalle:

200 g mustikoita
50 g vadelmia tai mansikoita
1 dl Multi-hyytelösokeria
1 dl vettä 

Ohje:

1. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Kierrä vuoan sisäreunan ympärille reunakalvo tai leivinpaperisuikale. Murskaa dominot täytteineen tehosekoittimessa tai kaulimella. Sulata margariini kattilassa ja lisää joukkoon dominomurska. Painele muruseos vuoan pohjalle ja n. 5 cm:n matkalta reunoille.

2. Vatkaa 2 dl kuohukermaa vaahdoksi.

3. Mittaa hyytelösokeri ja loput (1dl) kuohukermasta kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä n.2 minuuttia.

4. Sekoita kermahyytelö rahkan joukkoon. Yhdistä rahkaseos ja kermavaahto keskenään.

5. Kaada täyte vuokaan. Anna kakun seistä jääkaapissa seuraavaan päivään.

6. Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Kaada marjat kakun päälle. Mittaa hyytelösokeri ja vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lusikoi kiille marjojen päälle. 




Perinteiset Runebergin tortut

Ajattelin, että näin Runebergin päivän kunniaksi leipasen vähän Runebergin torttuja asiaankuuluvalla tavalla :) Ehkä myös se innosti leipomaan, että koeviikko on nyt kivasti taas ohi ja seuraavaan onkin onneksi vielä pari kuukautta! Tästä ohjeesta tulee n.12 kappaletta pieniin muffinivuokiin, mutta tein tollasiin oikeisiin Runebergin torttuvuokiin, niin tuli vain kuusi, joka on kyllä ihan sopiva määrä tänne opiskelijaboxiin! Maistelin jo tuossa kahvin kanssa, johon laitoin flora vanillaa maidon sijasta. Passas aika hyvin kyllä :) Ajattelin kokeilla ku oli leipomisesta jääny jääkaapin nurkkaan..



Ainekset:

100 g margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 dl vehnäjauhoja
1 dl korppujauhoja
½ dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta

Pinnalle:

vadelmahilloa
vesi-tomusokerikuorrutus


Ohje:

1. Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi.

2. Lisää kananmuna ja vatkaa hyvin.

3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan. Sekoita tasaiseksi.

4. Jaa taikina joko Runebergintorttuvuokiin tai paperisiin muffinivuokiin.

5. Paista 200 asteessa noin 10-15 minuuttia.

6. Anna torttujen jäähtyä ja laita keskelle vadelmahilloa. Sekoita hieman tomusokeria ja vettä ja tee vadelmahillon reunalle kuorrutus.